Då lyfter vi!

Då var det dax för hemfärd. Att konstant få dessa uppdateringar från fb ska äntligen sluta haha som känt så fungerar inte fb i Kina, så att få uppdateringarna känd frustrerade haha


Sverige; vi ses om 20 timmar! 
Sommarvärme ☀️

Vädret här är ju helt underbart! Är inte så taggad på att komma hem till det kalla Sverige efter att ha fått uppleva sommaren i förtid...
19 grader idag och kände att jag gick en liten släng av solsting haha riktigt skönt att gå utan jacka och med bara armar. Imorgon är det dock över. Och det är dax att plocka fram halsduken och vantarna igen.. ❄️💦💨

Vi har det faktiskt bra. Sluta klaga.

Under veckan som gått har jag utforskat staden så gott jag kunnat. Åkte en förmiddag till ett ställe som heter Xintandi. När du kommer upp från tunnelbanan ser du en massa skyskrapor, höghus och fancy dyra restauranger. 
Fint kvarter!
Men går du över gatan och in genom en av de där rostiga grindarna som hänger på sniskan hamnar du i en laburint av lägenheter med mindre standare. Det var ett fint sätt att säga det. Skulle vi ha något sådan i sverige skulle jag kallar det slumområde. En sådan konstrast till alla annat jag sett, och ska jag vara ärlig är det det värsta jag sett. 
Flera av områdena som jag gick igenom fick mig att stanna till och bara titta. Det känndes tungt att se folk bo på detta viset, men antagligen för att jag är van vid så mycket bättre och det fick mig lite att inse att vi är allt för bekväma i det vi har.
Och även om vi har så mycket mer än dessa människorna som bor i sånna här områden, klagar vi på exakt allt medans dessa människor är nöjda om de har rinnande vatten eller ens tak över huvudet. 
Känner mig väldigt skyldig när jag tänker efter vad jag daligen klagar på. Att det är för varmt/kallt vatten i duschen, att materialet på påslakanet inte är tillräckligt mjukt eller att bananerna jag köpte råkade vara lite bruna. 
Alla männoiskor bordefå se detta med egna ögon för att, om man inte redan är medveten om det, inse att vi är aldeles för bortskämda med det vi har och ändå har vi mage att klaga. Fy på oss. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lake Malaren

I utkanten av shanghai finns en hållplats som heter Mailan Lake. Låter kanske inte bekant för er när ni hör det. Men om jag säker Mälaren. Då kanske det ringer en klocka! I svenska Sigtuna likker sjön Mälaren. Och här i Shanghai har de då byggt upp ett samhälle som ser ut som Sigtuna, och då även gjort sjön mälaren. 
 
Jag har aldrig själv varit i Sigtuna men när vi gjorde vår väg genom Sigtuna här i shanghai kände jag bara "shit, jag är ju hemma". Svenska hus, dock med kinesisk standard, men på utsidan ser alla husen svenska ut. Hade alla kinesiska skyltar försvunnit hade det varit sverige på riktigt! 
 
Längs med Mälaren kunde man hyra en hängmatta att spendera dagen i. Hörde att de till och med importerade björkar att sätta i parken framför Mälaren för att få det att se äkta ut. En massa barn och aktiviteter i hela parken, sockervadd och streetfood. Riktigt trevligt ställe!
 
Finns tydligen flera ställen runt om där de byggt upp olika delar av världen. En del ser ut som london och en annan ser ut som någon holländs skad tror jag det var. Min stora fråga är ändå, när de kunde välja mellan allla städer i sverige, så väljer de Sigtuna? De kunde ju valt något lite mer finare..Typ Landskrona haha 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oj vad tiden gått fort!

Idag är det fredag och kände när jag vaknade imorse att shit, att gå 25.000 och 2 mil om dagen tar på kroppen. Att sedan samtidigt få se allt och ta in alla intryck härifrån får det att kännas som att hjärnan är helt svullen haha

Började dagen med lunch på IKEA. Svenska köttbullar dessutom! Smakade ju detsamma som hemma, så gjorde det mest för att ha gjort det. Gick en tur i varuhuset och alla saker har ju som känt svenska namn, så även i Kina. 

Begav mig tillbaka till Yuyuan garden och den lilla "marknade" för att shoppa de sista till alla hemma. Som vanligt en massa folk och bäst av allt: idag har det varit 17 grader och sol! Alla kineser har gått med vinterjacka och jag kom i skjorta och svettades som en gris. Tänk att deras sena vintermånader är som vår högsommar. Imorgon blir det 19 grader och söndag 20 grader och sol. Superskönt! 

Avslutade kvällen med mat och en drink på stan med trevligt sällskap. 

Bilder från gårdagen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Dag 4

I tidig morgon gav jag mig idag ut, och det var sol ute! skulle gissa på runt 10-12 grader, och när solen stog på kunde jag till och med gå utan jacka. Fin dag att göra massa utegrejor. 
 
Första stopet var Longhua Tempel. endast 1 station från vårt "hemmastaion" så nära och bra. Hittade dit efter lite svårigheter med kartan, men väl där fick jag ställa mig i kö med alla andra som skulle dit. Förvånades över hur mycket folk där va. Kostade 10 CNY tror jag det var och då fick jag rökelser också som jag skulle elda när jag kom in. 
Kom in genom porten och innanför stog dessa "bord" med tända ljus så det gick att tända på sina rökelser. Kännde mig lite missanpassad så valde att gå tll nästa hus. Denna gård innehöll ca 10 olika hus med statyer av döda gudar som de då bad till genom att buga och sedan skänka pengar till. 
Väldigt intressant för mig som aldrig varit i ett tempel eller haft någon blandning med buddhismen. Är ju inte riktigt så det ser ut inom den kristna kyrkan. 
Lyckades även möta ett par munkar som höll en ja jag vet inte vad jag ska kalla det, "gudtjänst" på gården. 
 
Tog mig sedan vidare till Yuyuan Garden där det tidigare i veckan varit festival. Det kinesiska nyåret firas i februari och i år är det apans år så denna festival höll tydligen fortfarande på inom detta området där de byggt upp skulpturer och liknande, även de flesta  form av människor, kanske gudar det också vd vet jag med alla var helt galna i dessa skulpturer iaf. 
Utanför detta område, som var inhägnat fanns något som såg ut som en souvenirgata, antagligen livnär de sig på kinesiska turister, eftersom jag var den ända västerländska jag kunde se så långt ögat kunde nå. 
En massa roliga prylar och souvenirer för inga pengar alls!
i en av butikerna kostade alting 1,2, 5 och 10 kr och det fanns verkligen allt, och saker som borde ha kostat så mycket mer. Så där spenderade jag ett par timmar, det var så många gator att efter ett tag hade jag gått vilse haha
 
Efter det begav jag mig hem till hotellet för att möta upp Andreas som slutat jobba. Tog oss ut till något som heter The Bund, är som en lång promenad vä längs en flod där man på andra sidan kan se alla de största höghusen, bla shanghai tower som är världens 2 högsta byggnad, upplysta  i en massa olika färger. Väldigt vackert och bör absolut ses om man åker till kina! 
 
Dagens sista prövning var kvällsmaten. Gick förbi ett matställle där det på bilden utanför såg ut som grillspett. Gick in och fick en meny där man skulle sätta kryss på vilket man ville ha och hus många. Eftersom allting stod på kinesiska och inga bilder fanns satte vi lite kryss var som helst på lappen och kände att men okej, det kan antingen blir jättegott eller smaka skit. 
visade sig att vi hade beställt baconspett, grönsallas, svamp på spett och oxkött på spett. och dessa var ju helt ok, förutom att allt var kryddat med en chillikrydda som fick min mun att brinna haha
De andra rätterna visade sig vara oxhud, ungsbakade musslor, en jävligt konstig svamp som såg ut som nudlar och sista rätten var ungsbakad grishjärna. 
 
Kände direkt att där försvann apetiten. Till råga på att snackade ingen i personalen engelska och de förstog ingenting heller så det blev vad det blev. 
Konstaterade att det där inte var en höjdare och det fick istället bli en tur till Mc Donalds.
 
Dagens slutsats: Vi äter hädanefter INTE på en restaurang som inte har bilder på maten.

En massa bilder kommer imorgon när jag fört över från kameran! 👍🏻 
Nu dax att sova, 22.38. 😴

Dag 3

Gårdagen bestod av en trip till en park, kommer dock inte ihåg vad den hette, men den var gigantiskt. Hela parken var fylld med en massa människor som höll på med en rad olika aktiviteter bland annat pardans, vals, chi gong eller thai chi (ingen aning om vad det kallas, men liknande iaf), en del sjöng ikapp med sina fåglar och andra bankade ryggarna mot ett träd, tydligt en massage och som uppvärmning boxar de varandra i ryggarna haha
 
Det jag mest förvånades över var folks öppenhet. Varför gå till en park lika stor som 10 fot
 
bollsplaner, om inte större och utöva yoga eller sjunga med sin fågel? 
Fick upplysning om att de flesta kineser bor på en boyta mindre än 30 kvm på typ 5 pers vilket är jättelitet, så det finns inte direkt plats att utöva yoga hemma, därav samlas alla i parken eller utomhus för att gemensamt göra detta. 
 
I en del av parken satt då dessa som sjöng med sina fåglar. Då tar alltså alla dessa människor med sig sina burfåglar till parken, hänger upp dem i träden och sjunger med sina fåglar. Jag trodde attt det skulle vara olika sorters fåglar, men tydligen hade alla samma sort, en brun rätt tråkig fågel. På zooet såg vi dock likadana fåglar och de var tydligen kända för att de sjöng så fint. 
 
 
Här är det då  "ryggbankarklubben" håller till. Först samlar de då här och mjukar upp varandra genom att dunka på varandra. sedan står de med ryggen mot trädet och dunkar i trädet, hårt. En annan dam vi såg gned hela kroppen mot träden. Både armarna och benen som om det verkligen va en skön massage. Vissa av träden var svarta, så de var väl välgnidna i guess haha
 
 
Och här är disskutionstorget. Här samlas det varje dag flera olika grupper av män, de flesta äldre såg jag och sedan håller de disskusioner om diverse olika saker. Vissa gånger blir de våldsamma och börjar slåss istället, men när de inte gör det så är det deras nöje att stå här ett par timmar om dagen och disskutera olika saker. 
 
 
 
Därefter åkte vi till shanghai zoo, som var enormt stort och med en jäkla massa djur varav de flesta djuren är sånna som inte finns på zoo som finns hemmavid.  Som sagt väldigt stort och en hel del folk där också. Men en upplevelse att se alla dessa djuren! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dag 2

Väldigt snabb sammanfattning av dag 2, mer kommer imorgon. Supertrött Så nu dax för sängen!

Dag 1


Sa du björntass?

Äntligen lite tid över att få skriva, haft full rulle hela dagen trots att det är första dagen.
Hela resan hit har varit riktigt rolig och jag känner bara wow av alla intryck.
Tåget till Kastrup i Danmark var ju inte så över sig spännande, däremot att checka in och lämna iväg väskorna för att sedan bege sig till passkontroll och sedan påstigning på planet kändes sjukt pirrigt, jag har inte flugit på snart 10 år, och känslan av att vara på väg någonstans är helt underbar.
Första planet gick iaf från Danmark till Moskva i Ryssland. Rätt litet plan, med 6 säte i bredd. Skulle gissa på att det tog ca 3 timmar att flyga dit vilket var helt överkomligt.

Skulle någon fråga mig om Ryssland och det första jag tänkte på när jag hörde Moskva, skulle jag säga träd. Massor av träd. Under landningen var det fortfarande lite ljus ute, tillräckligt för att kunna se staden från ovan innan planet landade. Men oj, så mycket träd, även inne bland husen. Aja, Väl i Ryssland väntade fler kontroller av pass, biljetter och väskor.
Blev ju som tur va godkänd och eftersom vi hade nästan 3 timmar innan flyget till shanghai gick tänkte vi att vi skulle hitta något att äta och valde en restaurang. Visade sig att de inte tog kort. Notera. "En fin restaurang på en stor flygplats tar bara kontanter och inte kort". sinnes. Ja och eftersom jag endast hade kinesisk valuta ute fick vi hitta något annat.

Till slut hittade vi då ett litet matställe, restaurang kan man faktiskt inte kalla det om vi ska basera den på maten vi fick.
Kollade menyn och kände att det lät gott, och var ju inte sådär jättebilligt.
Till en början med fick vi stenhårt bröd som det dessutom var flugor på. Maten i sig smakade ok, men kan sätta mitt bagage på att den maten vi fick va micrad. Blä. Skulle inte förvåna mig om det var en svettig gamal björntass vi fick äta. Bäst av allt måste ju ändå vara att vi fick äta med plastbestick...

Maten nere, och min andra konstaterande av Ryssland är att alla, både män och kvinnor,såg väldigt rysa ut. Nu låter det ju lite märklige eftersom att vi faktiskt var i Ryssland, men du vet när man bara genom TV fått en bild av hur en hel befolkning ser ut? Min bild av det ryska folket bekräftades big time haha

Maten nere och dax för plan nr. 2. Detta plan mycket större, istället för 6 säte i bredd hade detta 10. planet är dessutom ett av världens största med 2 jetmotorer. Kommer till mitt säte där jag tilldelats filt, kudde, morgontofflor och blindfold. stort plus för alla skärmar som fanns på varje säte. Välj mellan film, musik, spel eller varför inte kolla genom kameran som satt fast på planets undersida? fanns även en karta där det gick att följa flygplanet under turen för att se vart vi befann oss.
Till Andreas förtjusning har våra grannar på planet ett litet barn som redan innan start börjat skrika.

Efter ett par timmar var det dax för middag, och flygplansmat är väl inte känt för att vara så välsmakande men det gick att äta och strax därefter släckte de ner och hela planet tycktes somna.
07,30 tyckte kaptenen att det var dax att vakna och han tänder lamporna i planet till ljudet av 540 trötta kineser som gäspar och jämrar sig.

Träsmak i rumpan, kramp i knä och ont i låren och ett par timmar senaare var vi framme i Shanghai. Utcheckning, hämta väska och passkontroll igen och sedan sa vi HEJ SHANGHAI.
Taxiresan från flygplatsen var med livet som insats, jag lovar härmed att aldrig mer klaga på hur svenskar kör bil för detta var det värsta jag varit med om haha

ååh gud skrivkramp, lägger in lite bilder och fortsätter imorgon.
klockan är i skrivande stund 14.15 hemma hos er, och här är klockan 21.15 vilket innebär sängen och en kall öl.
Nya tag imorgon.

FRAMME!

Äntligen framme efter 18 timmars resa, mer bilder kommer senare. Klockan är i skrivande stund 05.00 hemma hos er i Sverige, här är klockan 12.00. En liten vila på detta för att ta in tidsomställningen och sen ett besök på stan i jakt på öl 🍻 Dax för möte

Fick ett samtal igår som gjorde mig smått chockad, glömde till och med bort hennes namn som ringde för kände att jag tappade fikusen lite där. 
Skulle egentligen boka ett möte efter min Kinaresa med hon hade en tid över redan idag med tanke om att då igång hela processen så fort som möjligt och med det bestämt så är jag nu på väg till Svalövs kommunhus för ett möte med denna kvinna jag inte kommer ihåg namnet på. 
Efter att ha spenderat hela morgonen i garderoben känner jag min nu nöjd över min utvalda outfit och känner att jag ser tillräckligt vuxen ut för min förhoppningsvis kommande uppgift haha 
Och förhoppningsvis blir det glada besked! 
A-créme

När posten kom idag kom äntligen mitt medlemskort på Life. För er som inte vet så är det en hälsokostbutik baserad på naturliga råvaror. I vilket fall som helst, så fick jag en kupong med 15% rabatt på valfri vara så passade på att utnyttja den genom att köpa denna lilla burk. 

Använde a-créme för ett tag sedan dock en annan sort efter att ha hört att den ska vara riktigt bra om du har problemhy i ansiktet så jag testade och den gav verkligen resultat! 
Denna sort är dock lifes egen men den innehöll samma produkter så kände att det var värt att testa. Rätt stor skillnad i pris mot den andra, men hoppas att den fungerar lika bra mot min hy som den andra. 

Den innehåller mycket vitamin A (därav namnet i guess haha) som är väldigt bra mot känslig och irriterad hud, som tex vid finnar eller liknande. Är ju inte endast en ansiktscremé utan funkar på hela kroppen men ja, blir nog enbart ansiktscremé för min del. 
Får väl recensera hur den fungerade när höga provat den i några veckor för att avgöra om detta köp var en hiss eller diss 👍🏻 Ja Ja jag ska..

Nu har jag, varenda dag sedan jag bloggade sist, sagt till mig själv att jag ska blogga om något roligt. Men så blir det aldrig. och oavsett, vem avgör om det är roligt eller ej?
Vem bryr sig om att jag igår åt kycklingsallad på espressohouse, att jag för 2 veckor sedan bröt min lilltå genom att tappa en tjocktv på den eller att jag börjat sortera min tvätt grundligt efter nyans?
Ja, typ ingen, inte ens jag själv.
Däremot,
Får jag säga det själv så att jag ganska duktig på att fota en massa om jag är ute och gör något, och tänker alltid att ååh där här måste jag fota så jag kan blogga om det när jag kommer hem. Och det ser vi ju hur det har gått med det, snarare lagras de här "bloggbilderna" upp i min telefon och tar upp mer än halva mitt icloud utrymme vilket leder till att jag inte kan uppdatera telefonen och därmed får sitta med usel uppdatering och utan de nya roligheterna som den nya uppdateringen innebär. Därmed är jag då utesluten ur vänskapskretsen för att jag inte riktigt håller måttet inom iphoneuppdatering och får då sitta ensam hemma och ruttna bort istället medans alla andra har kul med de nya funktionerna.

Nä. Okej.
Där kände jag att det spårade ur lite. Det är däremot sant att min telefon börjar bli full av alla dessa bilder som jag vill blogga om, men som jag inte känner någon ork till. Varför? Vet ej.
Men tanken om att ingen faktiskt bryr sig om mina bilder eller inlägg dyker alltid upp när jag kollar igenom bilderna till bloggen och oftast slutar det med att jag tar bort bilderna istället och bloggen förblir utan inlägg.

Men nu är det slut på det. Hädanefter tänker jag inte fundera över om någon tycker min blogg är rolig eller ej, det är MIN blogg.
Ni som ändå tänker fortsätta att läsa min tråkiga blogg kommer få ta del av alla mina tråkiga delar i mitt tråkiga liv.

Ni som ändå tänker hänga kvar, kärlek till er.